Novice

Predstavitev učnega e-okolja Slovenščina na dlani v okviru Zavoda RS za šolstvo

22. 4. 2024

Vodja projekta Natalija Ulčnik je v okviru Ponedeljkovih e-uric, ki jih organizira Zavod RS za šolstvo (Predmetna skupina za slovenščino), učiteljicam in učiteljem ter drugim zainteresiranim predstavila e-okolje Slovenščina na dlani, jih seznanila z možnostmi njegove rabe v okviru izobraževalnega procesa in izven njega ter z novostmi, ki jih pripravljamo.

Preberi več


Znanstvena monografija Slavistična prepletanja 5

april 2024

V monografiji Slavistična prepletanja 5, ki je izšla pri Znanstveni založbi Univerze v Mariboru, je objavljen prispevek z naslovom Učno e-okolje Slovenščina na dlani in prvi uporabniški odzivi.

Preberi več


Projekt Slovenščina na dlani 3: aktualizacija učnega e-okolja

april 2024

Z veseljem sporočamo, da se naše delo nadaljuje v okviru projekta Slovenščina na dlani 3. V letih 2024 in 2025 bomo e-okolje obogatili z jezikovnimi testi, novimi razlagami jezikovnih vsebin in novimi podatki v slovarski zbirki FRIDA, dodali pa bomo tudi nekaj novih funkcionalnosti za uporabnike in uporabnice.
Vabimo vas, da nam sledite na družbenih omrežjih, kjer bomo objavljali tudi jezikovne kvize in igre.

Preberi več


Slovenščina na dlani v okviru PPU

februar 2024

2. in 3. februarja 2024 je za učiteljice in učitelje potekal Program profesionalnega usposabljanja (PPU) z naslovom Obogatitev pouka s spletnim okoljem Slovenščina na dlani. Osemurni program so izvedle članice projekta Natalija Ulčnik (FF UM), Mira Krajnc Ivič (FF UM) in Andreja Bizjak (FERI) ter strokovnjakinja iz prakse Tjaša Markežič (Prva gimnazija Maribor).

Preberi več


Predstavitveni videi kot pomoč pri rabi e-okolja Slovenščina na dlani

2023

Objavili smo video posnetke, ki olajšajo rabo učnega e-okolja Slovenščina na dlani. Najdete jih na projektni spletni strani v zavihku Navodila za uporabo.

Preberi več


Prispevek o Slovenščini na dlani v časopisu Slovenika

2023

Konec leta 2023 je v Sloveniki – Časopisu za kulturo, znanost in izobraževanje, ki izhaja na Filološki fakulteti Univerze v Beogradu, izšel prispevek o Slovenščini na dlani.

Preberi več


5000 registriranih uporabnikov in uporabnic

2. 12. 2023

Spletno okolje Slovenščina na dlani ima že 5000 registriranih uporabnic in uporabnikov, ob tem pa ga vsakodnevno uporabljajo tudi številni, ki vanj vstopajo kot gostje.

Preberi več


Predstavitev projekta in učnega e-okolja na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

27. 11. 2023 FF UL

Izr. prof. dr. Natalija Ulčnik in izr. prof. dr. Mira Krajnc Ivič sta na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v okviru Lingvističnega krožka predstavili učno e-okolje Slovenščina na dlani in izpostavili zlasti uporabnost zbirk FRIDA ter BERTA.

Preberi več


Prispevek o Slovenščini na dlani

22. 11. 2023

O rezultatih projekta in vsebinah, ki jih ponuja učno e-okolje Slovenščina na dlani, je bilo spregovorjeno v prispevku oddaje 24UR POPOLDNE.

Preberi več


Podelitev plakete in priznanja Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje

15. 11. 2023 FERI UM

Med srednjimi šolami je največ pravilnih odgovorov in najvišjo povprečno oceno dosegla Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje. Plaketo in priznanje za uspeh na medšolskem tekmovanju je v imenu šole prevzela profesorica slovenščine gospa Katja Podbregar.

Preberi več


Plaketa in priznanje za OŠ Lucija

OŠ Lucija je na medšolskem tekmovanju dosegla 1. mesto v kategoriji osnovna šola z najvišjo povprečno oceno. Mentor tekmovanja je bil učitelj slovenščine gospod Danilo Badovinac.

Preberi več


Podelitev plakete in priznanja OŠ Predoslje Kranj

15. 11. 2023 FERI UM

Na medšolskem tekmovanju je najboljši rezultat v kategoriji osnovna šola z največ pravilnimi odgovori dosegla OŠ Predoslje Kranj. Plaketo in priznanje je v imenu šole prevzela učiteljica slovenščine gospa Eva Traven.

Preberi več


Novinarska konferenca Slovenščina na dlani 2: Nadgrajeno inovativno učno e-okolje za interaktivno učenje slovenščine za učence in dijake

15. 11. 2023 UM FERI

Ob zaključku našega projekta Slovenščina na dlani 2 smo novinarjem predstavili ključne dosežke. Na Filozofski fakulteti in Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko smo e-okolje, ki smo ga razvili med letoma 2017 in 2021, nadgradili na podlagi odzivov učiteljic in učiteljev slovenščine ter njihovih učenk, učencev, dijakinj in dijakov. Dodali smo nove funkcije, kot na primer vpogled v naloge in njihovo zahtevnost na učiteljskem profilu, možnost ponovnega reševanja in vpogled v rešitve na profilu za učence. Pomembna novost je sklop nalog za tiste, ki jim slovenščina ni materni jezik. Izpeljali smo tudi prvo medšolsko tekmovanje Slovenščina na dlani, ki se ga je udeležilo skoraj 1900 mladih, na novinarski konferenci pa smo podelili priznanja najuspešnejšim šolam.

Preberi več


Rezultati medšolskega tekmovanja

6. 11. 2023

Medšolskega tekmovanja iz slovenščine se je udeležilo kar 1865 mladih iz osnovnih in srednjih šol.

Najboljši rezultat v kategoriji osnovna šola z največ pravilnimi odgovori je dosegla OŠ Predoslje Kranj. Drugo mesto je pripadlo OŠ Gornja Radgona, tretje pa OŠ Koseze.

V kategoriji osnovna šola z najvišjo povprečno oceno je zmagala OŠ Lucija. Drugi najboljši rezultat je dosegla OŠ Predoslje Kranj, tretja na lestvici pa je OŠ Pesnica.

Med srednjimi šolami je največ pravilnih odgovorov in najvišjo povprečno oceno dosegla Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje. Drugo mesto v obeh kategorijah je dosegla Srednja šola za strojništvo (ŠC Škofja Loka), na tretje mesto pa se je uvrstila Prva gimnazija Maribor.

Podrobnejše rezultate si lahko ogledate tukaj.

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za izkazano znanje in jim želimo še veliko novih spoznanj s Slovenščino na dlani!

Preberi več


Medšolsko tekmovanje

16. 10.–27. 10. 2023

Od 16. do 27. oktobra 2023 poteka medšolsko tekmovanje iz slovenščine, pri katerem učenke in učenci oz. dijakinje in dijaki tekmujejo v uspešnosti reševanja testa, ki vsebuje naloge iz vseh vsebinskih sklopov učnega e-okolja Slovenščina na dlani. Osnovni namen tekmovanja je promocija slovenščine in inovativnih oblik učenja.

Preberi več


Predstavitev e-okolja na Reki (Hrvaška)

14. 10. 2023

Učno e-okolje Slovenščina na dlani je bilo v okviru predavanja Slovenščina v teoriji in praksi predstavljeno na Seminarju učiteljic in učiteljev slovenskega jezika na Hrvaškem, ki je med 13. in 14. oktobrom 2023 potekal na Reki.

Preberi več


Drugi rojstni dan Slovenščine na dlani

1. 10. 2023

Slovenščina na dlani se uporablja že dve leti in v tem času je pridobila številne uporabnike in uporabnice. Veseli nas, da je zaživela v šolskem okolju in tudi izven njega.

Preberi več


Novosti v zavihku Znanje

september 2023

Objavili smo novosti v zavihku Znanje, ki zajemajo nove razlage in vsebinske ter grafične posodobitve obstoječih razlag. Do razlag lahko dostopate tudi neodvisno od rabe e-okolja Slovenščina na dlani.

Preberi več


Članek v Zborniku Slavističnega društva Slovenije 33

september 2023

V Zborniku Slavističnega društva Slovenije je objavljen članek s predstavitvijo učnega e-okolja Slovenščina na dlani.

Preberi več


Objava v reviji UMniverzum

september 2023

V reviji UMniverzum je izšel članek o učnem e-okolju Slovenščina na dlani in projektu, v okviru katerega poteka njegova nadgradnja. UMniverzum #20 september 2023

Preberi več


Delavnica za učiteljice in učitelje slovenščine

29. 9. 2023 FF UM

Učiteljice slovenščine so e-okolje preizkušale na delavnici Pouk s spletnim okoljem Slovenščina na dlani, ki jo je v okviru Slavističnega društva Maribor na Slovenskem slavističnem kongresu izvedla vodja projekta Natalija Ulčnik.

Preberi več


Plakati za učiteljice in učitelje slovenščine

28. 9. 2023

Udeleženkam in udeležencem Slovenskega slavističnega kongresa, ki je v soorganizaciji Zveze društev Slavistično društvo Slovenije, Slavističnega društva Maribor in Filozofske fakultete UM potekal med 28. in 30. septembrom 2023, smo podarili plakate.

Preberi več


Poletna šola slovenskega jezika kot drugega in tujega jezika Slovenščina na prvi pogled

28. 8.–8. 9. 2023 UM FF

Učno e-okolje Slovenščina na dlani je bilo predstavljeno na poletni šoli Slovenščina na prvi pogled, ki je konec avgusta in začetek septembra 2023 potekala na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Preberi več


Novi grafični elementi za zavihek Znanje

julij 2023

Julija 2023 je bila pripravljena nova grafična podoba za razlage v zavihku Znanje.

Preberi več


Preizkušanje učnega e-okolja pri študentkah in študentih UM

junij 2023 UM

Junija 2023 je med študentkami in študenti različnih študijskih smeri Univerze v Mariboru potekala promocija učnega e-okolja Slovenščina na dlani v okviru Slavističnega društva Maribor. Preizkušanje okolja je pod vodstvom Nine Ambrožič potekalo tudi v študentskem domu.

Preberi več


Medprojektno srečanje

23. 5. 2023 UM FERI

23. 5. 2023 smo na FERI UM izvedli medprojektno srečanje, na katerem smo članice in člani projektov Slovenščina na dlani 2 ter Empirična podlaga za digitalno podprt razvoj pisne jezikovne zmožnosti predstavili svoje delo in spregovorili o strategiji razvoja jezikovnotehnološke ter digitalne podpore pri učenju slovenskega jezika in možnostih medsebojnega sodelovanja.

Preberi več


Novosti na Slovenščini na dlani

17. 4. 2023

Za še boljšo uporabniško izkušnjo smo ob vajah in nalogah dodali rešitve. Zdaj je vaš vpogled v rešene naloge obogaten s povratno informacijo o pravilnih odgovorih.

Zavihek Znanje smo dopolnili z obsežno zbirko avtentičnih besedil BERTA (BEsedila pRakTičnega sporazumevanjA).

Preberi več


Obisk OŠ Šentjanž pri Dravogradu

31. 3. 2023 OŠ Šentjanž pri Dravogradu

31. marca 2023 smo obiskali OŠ Šentjanž pri Dravogradu, ki z nami intenzivno sodeluje pri nadgradnji spletnega okolja. Sodelujočim učenkam in učencem smo se z drobno pozornostjo zahvalili za prizadevno testiranje učnega e-okolja.

Preberi več


Dan odprtih vrat

8. 3. 2023 UM FF

8. marca 2023 je na Oddelku za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete UM potekal dan odprtih vrat. Z dijakinjami in dijaki, ki so se udeležili različnih oblik dela, smo spregovorili o uporabnosti učnega e-okolja Slovenščina na dlani.

Preberi več


Informativni dnevi

17. in 18. 2. 2023 UM FF

Na informativnih dnevih, ki so potekali 17. in 18. februarja 2023, smo vse, ki so na Oddelku za slovanske jezike in književnosti FF UM izkazali interes za študij slovenščine, seznanili z učnim e-okoljem Slovenščina na dlani in jim podarili plakate.

Preberi več


Jezikovne delavnice na FF UM

12. 1. 2023 UM FF

V četrtek, 12. januarja 2023, smo v okviru Jezikovalnice – jezikovne delavnice, ki je bila za dijakinje in dijake izvedena na Oddelku za slovanske jezike in književnosti FF UM, aktualna jezikovna vprašanja razreševali tudi s pomočjo spletnega okolja Slovenščina na dlani.

Preberi več


Jezikovni pogovori: Slovenščina na dlani – med računalniškimi igricami in delovnimi zvezki

19. 12. 2022 Radio Slovenija

V oddaji Jezikovni pogovori, ki jo na Radiu Slovenija vodi Aleksander Čobec, so vodja projekta Natalija Ulčnik in koordinatorki Mira Krajnc Ivič ter Špela Antloga predstavile učno e-okolje Slovenščina na dlani ter spregovorile o motivaciji za učenje slovenščine.
Več na: Radio Slovenija.

Preberi več


Predstavitev Slovenščine na dlani na Dvostranskem frazeološkem delovnem srečanju

16. 12. 2022

V petek, 16. decembra 2022, smo vsebinski sklop Frazemi in pregovori predstavili na frazeološkem srečanju, ki je potekalo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Izpostavili smo izzive, s katerimi smo se soočali med pripravo sklopa (katere enote izbrati, kako zasnovati naloge, da bodo prilagojene digitalnemu okolju in da bodo omogočale visoko stopnjo avtomatizacije, kako predstaviti teoretične vsebine, kako izbrane enote slovarsko opisati ipd.).

Preberi več


Predstavitev e-okolja v okviru Slavističnega društva Maribor

14. 12. 2022

V sredo, 14. decembra 2022, smo v okviru Slavističnega društva Maribor za učiteljice in učitelje slovenščine organizirali predstavitev učnega e-okolja Slovenščina na dlani. Udeleženke in udeleženci so okolje prepoznali kot zanimivo in koristno, zato bodo odslej, kot pravijo, večkrat uporabili računalniško učilnico.

Preberi več


Nadgradnja e-okolja

7. 12. 2022

Pri nadgradnji učnega e-okolja Slovenščina na dlani želimo izboljšati vašo uporabniško izkušnjo. Tokrat sta med novostmi možnost ponovnega reševanja primera in možnost prijave morebitnih napak, na učiteljskem profilu pa je dodana možnost predogleda dodeljenih nalog. Zdaj boste tudi učiteljice in učitelji imeli boljši pregled nad nalogami, ki jih bodo reševali učenci in učenke.

Preberi več


Zorni kot #11: Slovenščina vsakomur na dlani

4. 12. 2022 Radio Maribor

V okviru podkasta Zorni kot na Radiu Maribor so se vodja projekta Natalija Ulčnik in koordinatorki Mira Krajnc Ivič ter Andreja Bizjak pogovarjale z novinarko Natašo Rižnar o spletnem okolju Slovenščina na dlani, njegovi rabi v šolah ter o znanju in pomenu slovenščine.
Več na: Radio Maribor.

Preberi več


Prispevek o Slovenščini na dlani

27. 11. 2022

Na RTV SLO 1 smo lahko v oddaji Prvi dnevnik spremljali prispevek o rabi učnega e-okolja Slovenščina na dlani v šolah.

https://365.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174917089

Preberi več


Novinarska konferenca: Predstavitev Slovenščine na dlani 2

15. 11. 2022 UM FERI

Na Univerzi v Mariboru v sklopu projekta Slovenščina na dlani 2 nadaljujemo z razvojem in nadgradnjo e-okolja za učenje slovenščine. Na Filozofski fakulteti in Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko smo ga razvili med letoma 2017 in 2021, z letošnjo jesenjo pa v novem projektu načrtujemo nadgradnjo, s katero želimo zagotoviti še boljšo uporabniško izkušnjo pri učiteljih in učencih, ki jim je prosto dostopno učno e-okolje z vsebinskimi sklopi vaj iz pravopisa, slovnice, frazemov in pregovorov ter besedil tudi namenjeno. Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, zasnovo in razvoj učnega okolja pa je finančno podprla tudi Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Novinarkam in novinarjem smo projekt Slovenščina na dlani 2 predstavili na novinarski konferenci, ki je potekala 15. novembra 2022 na FERI.

Preberi več


Raziskovalna zgodba

Vabimo vas, da prisluhnete naši raziskovalni zgodbi.

Preberi več


Prvi rojstni dan Slovenščine na dlani

1. 10. 2022

Za nami je prvo leto uporabe učnega e-okolja Slovenščina na dlani. Okolje ima že skoraj 1500 registriranih uporabnikov in uporabnic, ob tem pa po njem vsakodnevno brskajo in ga uporabljajo tudi številni, ki niso neposredno vključeni v izobraževalni sistem.

Preberi več


Slovenščina na dlani na sprejemu brucev in bruck na Oddelku za slovanske jezike in književnosti FF UM

29. 9. 2022

Z e-okoljem smo seznanili študentke in študente, ki so se v študijskem letu 2022/23 na FF UM vpisali na eno- ali dvopredmetni študijski program Slovenski jezik in književnost.

Preberi več


Predstavitev e-okolja na Oddelku za slovanske jezike in književnosti FF UM

27. 9. 2022

E-okolje smo predstavili prof. dr. Vladimiri Rezo z Univerze v Zagrebu (Fakulteta hrvatskih studija, Odsjek za komunikologiju), ki je na FF UM na izmenjavi, ter profesorici slovenščine z OŠ Maksa Durjave Maribor Kaji Hercog. Obe sta bili navdušeni nad raznolikimi možnostmi učenja, ki jih e-okolje ponuja.

Preberi več


Delavnica na poletni šoli Slovenščina na prvi pogled

6. 9. 2022

V torek, 6. septembra 2022, smo na poletni šoli FF UM preizkušali e-okolje Slovenščina na dlani in preverjali možnosti njegove rabe pri študentkah in študentih, ki se slovenščine učijo kot drugega in tujega jezika.

Preberi več


Predstavitev e-okolja za udeleženke in udeležence poletne šole na FF UM

2. 9. 2022

V petek, 2. septembra 2022, smo e-okolje Slovenščina na dlani predstavili udeleženkam in udeležencem prve poletne šole z naslovom Slovenščina na prvi pogled, ki poteka na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Preberi več