NAZAJ
Kdaj govorimo o zaimenskem vezanju?

Z vidika tvorjenja besedila je zaimensko vezanje vzpostavljanje razmerij med besedilnimi enoti z zaimkom. Sonanašalnica je lahko kateri koli zaimek (tam).

 

 

Primer 1

Staro mestno jedro danes je povsem drugačno, kot je bilo recimo pred desetimi let, ko se je tam gnetla pločevina.

 

 

Primer 2

Hitri vlak (THSR) z japonsko tehnologijo povezuje kraje ob zahodni obali Tajvana. Vožnja z njim je res precej hitrejša, toda žal tudi nekajkrat dražja kot z običajnim vlakom.

 

 

Morda ti je bolj znano, da lahko namesto nanašalnice v besedilu stoji zaimek za 3. osebo. A to je le poseben način vzpostavljanja razmerij med besedilnimi enotami. Ta način imenujemo pozaimljanje.

Kaj je pozaimljanje?

Pozaimljanje je eden od načinov zaimenskega vezanja besedilnih enot. Vlogo sonanašalnice opravlja osebni zaimek za 3. osebo (njega, jih) ali kazalni zaimek (to).

 

Primer 1

Avtomobil je sinonim za napredek in razvoj, je gonilo industrije, je potrošna dobrina. Brez njega postanejo nedosegljive sicer v vsakem trenutku dostopne lokacije – služba, veleblagovnica, kino, športna dvorana …

 

Primer 2

Konji ne morejo bruhati. To jim ne uspe, ker imajo tako močno mišico zapiralko.

 

Konji ne morejo bruhati. To jim ne uspe, ker imajo tako močno mišico zapiralko.

 

 

Kaj je relativizacija?

Relativizacija je eden od načinov zaimenskega vezanja besedilnih enot. Vlogo sonanašalnice opravlja relativni oz. ozirali zaimek (ki, kateri) skupaj z osebnim zaimkom (ga) ali morfemom (iščejo).

 

Primer 1

V starem mestnem jedru je voznik iskal primerno parkirno mesto, ki pa ga ni bilo.

 

Primer 2

V starem mestnem jedru so številni vozniki, ki iščejo prosto parkirno mesto.