NAZAJ
Kaj je tema?

Tema besedila je to, o čemer besedilo "govori".

 

Določanje teme v učnem e-okolju je odvisno od besedilne skupine, slogovnega postopka in namena besedila.

 

  • Če je slogovni postopek pripovedovanje, je tema doživljaj, prigoda ali dogodek ter njegovo oziroma njeno vrednotenje. To velja npr. za anekdoto.

 

  • Če je slogovni postopek opisovanje, je tema živo bitje, predmet ali postopek oziroma pripravljanje česa, npr. kako pravilno izvesti spodnji servis, kako pripraviti sladoled, plavalna deska. To velja npr. za opis postopka.

 

  • Če je slogovni postopek razlaganje, je tema trditev, npr. turistične križarke so izjemno velike onesnaževalke voda. To velja npr. za nekatere poljudnoznanstvene prispevke, novice.

 

  • Če je slogovni postopek argumentacija, je tema trditev ali poziv, npr. ne zatipkaj si življenja; veganski sladoled je čudovita alternativa; vse, kar objavimo na spletu, je javno in stalno. To velja npr. za male oglase, oglase, a lahko velja tudi za kuharske recepte, razgovore.

 

Pri nekaterih besedilnih skupinah je tema lahko izražena v naslovu ali pa je prekrivna z besedilno skupino in namenom besedila, npr. pri vabilu, prošnji, prijavnici, pritožbi.

 

Zanimivost

Kot veš, je v naslovu lahko tudi vprašanje, zato je tudi trditev ali teza kot tema besedila lahko oblikovana kot vprašanje.