NAZAJ
Katere besede in besedne zveze so značilne za besedilno skupino?

Besede in besedne zveze, ki so značilne za določeno besedilno skupino, se tipično pojavljajo v tej besedilni skupini.

 

Poglej si nekaj primerov, s katerimi si lahko pomagaš pri določanju besed in besednih zvez, ki so značilne za določeno besedilno skupino.

 

 

Primer 1

V malem oglasu najdemo besede in besedne zveze, kot so prodam, iščem, cena, odlično ohranjen, kontakt.

 

Primer 2

V novici najdemo besede in besedne zveze, s katerimi se tvorec sklicuje npr. na vir: po poročanju nemške tiskovne agencije.

 

Primer 3

V poljudnoznanstvenih prispevkih, opisih postopka, filmski napovednik ipd. najdemo besede in besedne zveze določenega strokovnega oz. znanstvenega področja, npr. kalužne vode, odpadne vode, degradacijo morskega ekosistema; zaročenje, težišče telesa, udarna roka; celovečerec, prvenec. 

 

Primer 4

V oceni in tudi drugod najdemo besede in besedne zveze, s katerimi tvorec izhodiščnega besedila izraža naklonjenost ali nenaklonjenost ocenjevani knjigi, filmu, vsebini besedila, npr. mojstrsko delo, zadane v srce; brez imaginacije, pa kaj še, pridni, sterilni; smetišče na vodi. 

 

Primer 5

V vabilu, prošnji, pritožbi, prijavnici najdemo besede in besedne zveze, s katerimi tvorec neposredno izrazi svojo namero: vabimo, prosim, pričakujem, soglašam, se strinjam, želim prejemati.

 

Primer 6

V nekaterih besedilnih skupinah (popevka, telefonski pogovor, šala) pa značilne besede in besedne zveze lahko določimo na osnovi jezikovne zvrsti ali prenosnika, npr. pastirci, gate na glavo; sma šli; daj, povej; predstavlite si.